false

Hvad kan terapi?

Skrevet d. .

Mennesker er forskellige. Vi oplever og vokser op på hver vores måde. Vores adfærd, følelser og handlemåder er individuelle. Derfor må virkningen af terapi være også individuelt. Så hvad kan terapi egentlig?

Terapi fjerner ikke ubehagelige oplevelser. I terapi forandres den måde du føler og tænker om dine oplevelser. Terapi handler om, hvordan du får det endnu bedre i at være dig.

Terapi skaber ro i nervesystemet, hvor der er uro. Herfra er det lettere at agere fremfor at reagere. At kunne vælge at være mere følelses-neutral om vores erfaringer skaber mindre stress og giver mulighed for at se nye udveje.

Hvordan skabes ro i et nervesystem og hvad er regulering?
Chok og traumer blokerer nervesystemet i at fungere optimalt. Det skaber fx stress, smerter, uvaner eller undgåelsesadfærd. Lige som en vandslange med en afklemning, der lukker for vandstrømmen. Når slangen rettes ud, så løber vandet igen frit. Der er flow. Nervesystemet er velreguleret (balanceret), når det er i ro – og ikke irriteret.

Terapi handler også om at være eller blive klar til at arbejde med det, som forstyrrer roen i hverdagen. Terapi behøver ikke at være at tale alt igennem. Ofte kan vi mærke og bemærke det som er, for at forandre det.

Flere som kommer hos mig, ændrer naturligt vaner og tager nye mere gavnlige valg – uden at skulle lægge kræfter i vaneændringer. Fx vender de vender tilbage efter en terapi og fortæller, at pludselig sættes mere sunde grænser for, hvad de vil være med til – i lethed.

Her har grænsesætning ikke været et fokusområde. Hvorimod temaet var at slippe en situation, hvor vedkommendes grænser en gang blev overskredet. Når situation fra tidligere er helet op, er det lettere at mærke, hvad man synes er ok og sige til og fra.

Andre gange arbejder vi helt konkret med, at vedkommende øver sig i at mærke sine grænser for at kunne sige til og fra på en mere hensigtsmæssig måde. Her kan der gives mindre hjemmeopgaver, så vedkommende kan øve sig og komme tilbage gangen efter for at få sparring i at blive endnu bedre til at sætte sine grænser og passer på sig selv.

Personligt har jeg oplevet at have arbejdet rigtig meget med et trafikuheld. Jeg forstod ikke, hvorfor det var så svært at komme videre i livet, indtil jeg kom ind til kernen – at forstå; JEG LEVER. Jeg overlevede.

Se også Tankefeltterapi

Må du leve det liv, du ønsker.

Sessioner finder sted på

Lundevej 14
8300 Odder

Information

Copyright 2021