false

Hvad kan terapi?

Skrevet d. .

Mennesker er forskellige. Vi oplever og vokser op på hver vores måde. Vores adfærd, følelser og handlemåder er individuelle. Derfor må virkningen af terapi være også individuelt. Så hvad kan terapi egentlig?

Terapi fjerner ikke ubehagelige oplevelser. Terapi behandler den måde, hvorpå du har følelser knyttet til dine oplevelser og hvordan du tænker om dine erfaringer. Terapi handler om, hvordan du får det endnu bedre i at være dig.

Terapi skaber ro i nervesystemet, hvor der er uro. Herfra er det lettere at agere fremfor at reagere. At kunne vælge at være mere følelses-neutral om vores erfaringer skaber mindre stress og giver mulighed for at se nye udveje.

Hvordan skabes ro i et nervesystem og hvad er regulering?
Chok og traumer blokerer nervesystemet i at fungere optimalt. Herved skabes fx stress, smerter, uvaner eller undgåelsesadfærd. Lige som en vandslange, der har en større eller mindre prop, der lukker helt eller delvist for vandstrømmen. Når proppen bearbejdes og ikke længere forstyrrer, så løber vandet igen frit. Her kan vi tales om at nervesystemet er velreguleret (balanceret), når det er i ro – og ikke irriteret.

Terapi handler også om at være eller blive klar til at arbejde med det, som forstyrrer roen i hverdagen. Terapi behøver ikke at være at tale alt igennem. Ofte kan vi mærke og bemærke det som er, for at forandre det.

Jeg oplever at nogle spontant ændrer vaner og tager nye mere gavnlige valg – uden at skulle lægge kræfter i vaneændringer. Klienter vender tilbage efter en terapi og fortæller at pludselig sættes mere sunde grænser for hvad de vil være med til. Her har grænsesætning ikke været et fokusområde. Hvorimod temaet var at slippe en situation, hvor klientens grænser en gang blev overskredet. Når situation fra tidligere er helet op, er det lettere at mærke, hvad man synes er ok og sige til og fra.

Andre gange arbejder vi helt konkret med, at klienten øver sig i at mærke sine grænser for at kunne sige til og fra på mere hensigtsmæssig måde. Her kan der gives små hjemmeopgaver, så klienten kan øve sig og komme tilbage gangen efter for at få sparring i at blive endnu bedre til at sætte sine grænser og passer på sig selv.

Personligt har jeg oplevet at have arbejdet rigtig meget med et trafikuheld. Jeg forstod ikke, hvorfor det var så svært at komme videre i livet, indtil jeg kom ind til kernen – at forstå; JEG LEVER. Jeg overlede.

Det var i flere år, som om jeg stadig sad inde i den smadrede bil med fastlåste muskler. Da jeg endelig fik hjælp til at sige; JEG LEVER, ”rejse mig fra bilen og gå væk” og mærke at jeg faktisk overlevede. Min krop forstod at den er levende og alle muskler slappede af. Smerter, der var blevet kroniske fortog sig og livet åbnede sig mentalt på ny.

Må du leve det liv du ønsker.

Samtalerne finder sted på

Lundevej 14
8300 Odder

Information

CVR nr. 41362596
Copyright 2020